I 2023 er det praktisk talt umulig å unngå store og små skjermer, mange av oss er omgitt av skjermer og artifisielt lys nesten konstant fra vi våkner til vi sovner. Derfor er øynene våre også utsatt for store mengder blått lys, på en måte som mennesket aldri har opplevd tidligere. Det finnes ingen vei tilbake fra denne heldigitale verden preget av skjermer og blått lys – derfor kan blålysbriller være godt å ha.

Hva er en blålysbrille?

En blålysbrille kan sammenlignes med vanlige briller eller solbriller, men med noen unike egenskaper. Denne typen briller har verken styrke eller filtrering av hele spekteret, men gir en beskyttelse mot de blå delene i fargespekteret. Hvis du vil ta en titt på tilgjengelige modeller, finn dine blålysbriller fra det store utvalget på nett.

Blålysbriller vil som regel være relevante når det gjelder tid foran skjerm, men det dreier seg ikke om såkalte «databriller» eller «terminalbriller». Slike briller har styrke og er tilpasset ulike synsfeil, men blålysbrillene kan brukes av alle.

Resultatene enkelt forklart

Resultatene av blålysbriller vil variere fra bruker til bruker, men i stort dreier det seg om to hovedsakelige områder:

  • Hvis du opplever at øynene er trøtte, tørre og utslitte etter lang tid foran skjerm, kan blålysbriller redusere noe av denne belastningen på øynene. Det kan være mulig å oppleve mindre hodepine og trøtthet.
  • Blått lys henger dessuten tett sammen med dagslys fra solen. Slikt lys er igjen et tydelig signal til kroppen når det gjelder regulering av søvn. Store mengder blått lys kan oppleves forstyrrende på døgnrytme og innsovning.

I tillegg er blålysbriller svært lette, husk på at de ikke har styrke i glassene, noe som gjør at selv de som ikke er vant ved briller vil oppleve de som lette å ha på seg. Derfor passer denne typen briller ekstra godt til lange økter foran både store og små skjermer.

Leave a comment