CrossFit er en treningsform som kombinerer en mengde forskjellige elementer, typisk både kondisjonsøvelser og styrkeøvelser. Selve begrepet CrossFit er et varemerke, og treningssentre og andre organisasjoner bruker navnet under lisens. Likevel er det selvfølgelig mulig å integrere noen deler av CrossFit-treningen i sin daglige hjemmetrening.

En spennende kombinasjon av momenter utført med høy intensitet

Det er særlig intensiteten som kjennetegner en CrossFit-økt, og treningsformen har til og med vært involvert i kontroverser rundt hvorvidt treningen er for hard og kan forårsak skader. Det er derfor viktig å kjenne sine egne begrensninger.

Styrkeøktene utføres ofte med elementer som er inspirert av tyngdeløfting og trening med frie vekter. En såkalt kettlebell, se noen eksempler her: https://billigfitness.no/collections/kettlebell, er et fast innslag i mange av styrkeøvelsene.

Dessuten gjennomføres utholdenhetstrening ofte ved høy intensitet, i form av for eksempel løping, bruk av romaskin eller andre øvelser der det er mulig å virkelig presse kroppen til det ytterste.

En filosofi som bygger på variert og funksjonell bevegelse

Det finnes delte meninger om CrossFit, noe som ikke minst skyldes den kommersielle siden ved bevegelsen. Samtidig bygger CrossFit på en interessant tanke om at treningen hele tiden skal være variert, utført ved høy intensitet og dessuten bygges opp med funksjonelle bevegelser.

Denne tilnærmingen kan være positiv når det gjelder å faktisk utvikle styrke og utholdenhet som har noe å si i hverdagen. Daglige bevegelser er per definisjon varierte, og varierte CrossFit-øvelser kan være et godt verktøy når det gjelder å styrke brede muskelgrupper. Dessuten er det uten tvil mange som trener ved for lav intensitet i dag, og da vil de høyintensive elementene i en CrossFit-økt være med på å faktisk flytte grenser og prestasjoner.

Til slutt er fokuset på funksjonelle bevegelser viktig. Treningsmaskiner lar deg følge et fastsatt spor, som ikke nødvendigvis har så mye med virkeligheten å gjøre, en CrossFit-økt kan ligne mer på hverdagens bevegelsesmønstre.