Nordmenn elsker interiør, oppussing og gjør det selv-prosjekter. Noen områder i boligen, som for eksempel rørleggerarbeid og det elektriske anlegget, må du selvfølgelig overlate til fagfolk. Samtidig er det mulig å gjøre mye spennende selv når det gjelder overflater, enkle konstruksjoner og interiør – ikke minst på soverommet.

Lag en helt unik sengegavl

Mange er på jakt etter «hotell-følelsen» når de innreder soverommet, med en stor seng, gigantiske hotellputer, flotte pynteputer og eksklusive materialer. Selve sengen kan du neppe lage selv, se https://www.bedrenaetter.no/ for noen eksempel på flotte kontinentalsenger som hadde passet inn på et hvilket som helst hotellrom. Andre aspekter ved soverommet er svært godt egnet for å lage noe selv – ikke minst en sengegavl.

En polstret sengegavl er et tradisjonelt valg, men da må du være klar for litt arbeid med skum, stoff og stifting. Sengegavl med spiler i tre kan være enklere å konstruere, og vil dessuten gi et stilrent og moderne inntrykk. Du trenger en MDF-plate som er selve rammen for sengegavlen, og så fester du helt enkelt spiler i eik, osp eller furu til platen. Du finner mange gode instruksjoner på nett, Maxbo har for eksempel en guide.

Husk på belysningen

Et soverom skal selvfølgelig være helt mørkt store deler av døgnet, men det betyr ikke at du kan glemme belysning og lamper. Det er mulig å lage mange spennende effekter med enkle midler.

  • Skjult indirekte belysning kan passe ekstra godt på soverommet, der det er greit å unngå sterk direkte belysning. LED-lister som er plassert under sengen, eller skjult bak en kant eller list, kan være et godt valg. Pass i så tilfelle på å velge en LED-list der lyset fra hver enkelt LED spres godt.
  • Dessuten er det lov å prøve seg fram med forskjellige hengelamper, som også kan hjelpe deg med å dele inn rommet i flere soner. Du kan for eksempel henge tre runde lamper i røykfarget glass i forskjellige høyder i et hjørne. Kombiner gjerne med en dimmer, slik at du kan tilpasse belysningen etter bruk og tid på døgnet.

Sy egne putetrekk, sengetrekk og gardiner – og gjør de smarte

Å sy, strikke og lage egne klær er i vinden som aldri før, og hvorfor ikke sy egne ting til soverommet? Både gardiner, sengetrekk og putetrekk er per definisjon store kvadrater, noe som gjør det enkelt å sy riktig. Det finnes selvfølgelig et utrolig stort utvalg ferdigsydde produkter å velge mellom, men å sy selv lar deg matche forskjellige elementer i rommet på en helt ny måte. Du kan for eksempel benytte samme stoff til gardiner, en sengekappe og trekk til pynteputer.

Synes du det er litt vel analogt å sy egne gardiner? Da er kanskje smarthjem med styring av gardiner midt i blinken for deg. Mange har fått med seg at IKEA tilbyr fjernstyrte rullegardiner, men det finnes også enheter som lar deg fjernstyre tradisjonelle gardiner på stang. Slike systemer kan du montere selv på et par timer – og da har du gitt soverommet ditt en helt unik touch.