Vin trenger selvfølgelig ikke å være komplisert, og noen av de aller beste vinopplevelsene kan være helt enkle glass med «husets vin» på en fortausrestaurant et hyggelig sted. Likevel er det også mange som tar vininteressen sin et skritt videre, og går litt mer systematisk til verks når det gjelder både innkjøp av viner og vintilbehør. I utgangspunktet er det selvfølgelig selve vinen, sammen med temperatur og glass, som er avgjørende for opplevelsen – men spennende og praktisk vintilbehør kan også ha en god del å si.

Det grunnleggende – korketrekkere og oppbevaring

En god korketrekker er kanskje det aller viktigste tilbehøret etter et glass å drikke vinen fra. En mengde viner leveres i emballasjer med skrukork eller lignende løsninger, men før eller senere møter de aller fleste en kork. Det finnes mange åpnere å velge mellom, se et utvalg på https://www.wineandbarrels.no/nettbutikk/50-vintilbehoer/, og det er smart å velge en modell som er trygg å bruke. Det finnes for eksempel modeller med løftearm eller elektrisk drift, som gjør det enklere å åpne flasken.

Utvalget av vakuumløsninger for skjenking og servering av vin har også vokst i nyere tid. Noen systemer er svært dyre, men andre er overkommelige også for en privatperson. Med et slikt vakuumsystem er det mulig å drikke bare et glass av en vinflaske, og så oppbevare vinen i opptil én måneds tid.

Karafler og annet utstyr for lufting

Mange viner har godt av å luftes etter at flasken er åpnet. Den aller enkleste løsningen er å dekantere vinen i en karaffel, men det finnes også utstyr som lufter vinen raskt med ekstra oksygen. Denne typen utstyr koster noen tusenlapper, men for noen kan det definitivt være morsomt med en maskin som er laget spesifikt for lufting av vin.

Vinhobbyen har altså uten tvil noen innslag av høyteknologi, samtidig som det fortsatt er det tradisjonelle håndverket som ligger i bunn.