Det finnes en Rubiks kube i mange norske hjem, og da er det tilnærmet alltid den helt ordinære 3×3-versjonen. Denne kuben er en utfordring i seg selv, men det finnes en mengde andre størrelser og merkevarer å velge mellom på markedet. Når du skal kjøpe en ny Rubiks kube er det greit å orientere seg i markedet, slik at du gjør et godt kjøp.

Rubiks kube – en 50 år lang historie

Det begynner å bli noen år siden Rubiks kube ble oppfunnet og lansert. Det var faktisk allerede i 1974 som den ungarske arkitekturprofessoren og skulptøren Ernő Rubik skapte kuben som senere skulle få navnet hans. Det betyr at denne kuben vil feire et av sine jubileer i 2024. Det tok likevel et noen år før kuben ble lansert – de første kubene nådde markedet i Budapest i 1977. Da ble kuben kalt «Magic Cube», men senere fikk den navn etter oppfinneren.

I løpet av 80-tallet tok salget av Rubiks kube av, og denne perioden etablerte også Rubiks kube som det mestselgende puslespillet i verden. Dessuten regnes kuben som verdens mestselgende leke, selv om det kan diskuteres hvorvidt Rubiks kube egentlig er et leketøy. Husk på at det er praktisk talt umulig å løse kuben uten en strategi, noen tall tilsier at det bare er 3 % av jordens befolkning som faktisk kan løse en vanlig 3×3-kube.

Spennende varianter – store kuber og ekstrafunksjoner

Hos nisjeforhandlere som www.mastercubestore.no finnes det et gigantisk utvalg kuber, og tredimensjonale puslespill som bygger på andre geometriske former. Den tradisjonelle 3×3-kuben er selvfølgelig fortsatt i salg, og det finnes en rekke varianter fra både merkevaren Rubik og andre produsenter.

Innen kategorien kuber er det utviklet en rekke forskjellige størrelser, fra den minste mulige 2×2-varianten opptil hele 19×19. Legg merke til at det også finnes spesialkuber som er større enn den kommersielt tilgjengelige 19×19, men den størrelsen bør være mer enn nok for absolutt alle.

Store størrelser kan være spennende, men for vanlige dødelige er det mer interessant å utforske forskjellige ekstrafunksjoner. Det er innenfor den klassiske 3×3-modellen utvalget er størst. Dessuten er prisene i denne kategorien overkommelige, selv de mest avanserte 3×3-kubene koster vanligvis under tusenlappen.

Kuber som passer til både nybegynnere og eksperter

For nybegynnere er det greit med en enkel 3×3-variant av god kvalitet, gjerne med gjennomfarget plast og en stabil konstruksjon. Mange gode løsningsforslag er tilgjengelige på nett, og du trenger egentlig ikke noe ekstrautstyr utover selve kuben. For noen vil det likevel være morsomt med en kube med digitale ekstrafunksjoner. Det finnes et par alternativer på markedet som lar deg koble sammen den fysiske kuben med telefonen din. Rubik’s Connected er et alternativ du kan ta en titt på.

Eksperter, som gjerne omtales som «speedcubere» er ute etter å løse kuben raskest mulig. Da er optimal ytelse og raske bevegelser i fokus. Noen kuber er bygget opp med magneter, og dessuten er det mange som lar brukeren justere motstand og hastighet. Mulighetene er helt enkelt uendelige i Rubiks kube-verden.