Norge er heldigvis et relativt trygt land når det gjelder innbrudd og tyveri fra privatboliger. Selv om profesjonelle vinningskriminelle noen ganger gjennomfører koordinerte «raid», er det likevel i stort en relativt lav risiko for at du skal rammes av innbrudd. Samtidig er det høy dekningen når det gjelder boligalarmer, noe som tyder på at nordmenn flest er opptatt av forebygging av innbrudd. Da er det viktig å være klar over at det ikke bare er alarmer, kameraer og sirener som sikrer mot innbrudd – dør og vindu er svake punkt som du må ha et forhold til.

Det aller enkleste: bruk låsene du har

Det høres kanskje ut som en selvfølge, men det kan ikke gjentas for mange ganger: å låse døren og lukke vinduene er noe av det enkleste du kan gjøre for å forebygge tyveri fra boligen. En låst dør eller et lukket vindu vil selvfølgelig ikke stoppe en profesjonell tyveribande, men impulsinnbrudd kan forebygges. En låst dør har helt enkelt samme formål som oblatene fra alarmselskapet, nemlig å få tyven å gå videre til neste hus.

Legg merke til at forsikringsselskapene vanligvis ikke stiller noen krav til spesifikke låser eller dører, så lenge som de er låst på en forsvarlig måte. Det betyr at alle dører på markedet, se mange eksempler på www.skanva.no, oppfyller kravene når du husker på å låse den. Forsikringsutbetaling er et annet viktig poeng ved å faktisk låse – du risikerer å ikke få fullt forsikringsoppgjør hvis du har gjort jobben for tyven enklere ved å la boligen stå ulåst.

Systemer som minner deg på sikring av dører og vinduer

Teknologi kan være en nyttig støtte, hvis den hjelper deg med å huske på å faktisk sikre dører og vinduer. Det finnes mange leverandører som tilbyr enkle dør- og vinduskontakter, som helt enkelt bruker en magnetsensor som registrerer om døren eller vinduet er åpent. Mange av disse kan kombineres med alarmtjenester, men det er ikke nødvendig for å lage et enkelt system for oversikt.

Det er kanskje særlig når du skal forlatte boligen som et slikt system kan være nyttig. En kjapp titt på mobilen erstatter den tradisjonelle «låserunden» der du må gå rundt til hvert punkt. Dessuten kan noen systemer gi deg en påminnelse hvis du lar døren eller vinduet stå åpent en gitt tid.

Fjern hjelpemidler, og gjør innbrudd mindre attraktivt

Det er kanskje noen som savner kraftige låser, innbruddsikre ruter eller sikkerhetsdører i denne oversikten. Slike tekniske tiltak er selvfølgelig relevante i noen tilfeller, men i stort er det mye enklere å faktisk forebygge at et innbruddsforsøk i det hele tatt finner sted.

Å fjerne stiger er et klassisk råd fra forsikringsselskapene. Da unngår du å gi innbruddstyven enkel tilgang til «arbeidsverktøy» for å komme seg opp til for eksempel et åpent vindu i andre etasje. Dessuten er det greit å ta en kritisk gjennomgang av hva som egentlig kan være attraktivt tyvegods i boligen. Plasser eksklusive sykler innendørs, legg ikke kontanter i gangen og plasser bilnøklene skjult. Vanskeligere enn det trenger det ikke å være.