Kjøleskap og frysere er selvfølgeligheter i nesten alle norske hjem, samtidig som vi nesten aldri tenker over hvordan de fungerer. Før vi fikk tilgang til disse magiske duppedittene var det nødvendig å grave ned kjellere for å holde matvarer avkjølt, eller transportere og lagre store isblokker som kunne gi kulde selv om sommeren. Noen steder brukes fortsatt gjenvinning av kulde fra snø og is i store kjøleanlegg, men i private boliger er det selvfølgelig ikke aktuelt.

En enkel konstruksjon som bygger på grunnleggende fysiske lover

Et kjøleskap er egentlig en relativt enkel konstruksjon, noe som også har gjort det mulig å masseprodusere rimelige kjøleskap. Hvis du er på jakt etter et nytt kjøleskap og vil få mye verdi for pengene, finn ditt nye kjøleskap hos whiteaway.no – det er mye penger å spare på å kjøpe på nett.

Enkelt forklart transporterer et kjøleskap et kjølemedium mellom innsiden av kjøleskapet og en kondensator plassert på utsiden. Dette skjer i et lukket system, men med helt forskjellige trykk på ulike steder i prosessen. Inne i kjøleskapet er trykket lavt, og den tilsvarende såkalte metningstemperaturen er lav. Det betyr at gassen i systemet kan ta opp varme fra kjøleskapets innside, når gassen omvandles til en væske.

Denne væsken transporteres så videre til en kompressor, trykket øker og varmen frigjøres igjen når kjølemediet omvandles til gass. Til slutt slippes gassen inn i kjøleskapet igjen, og prosessen begynner på ny.

Enkel konstruksjon gir lavt strømforbruk

Den enkle konstruksjonen, i sin aller enkleste form er det bare kompressoren som har bevegelige deler, betyr også at strømforbruket er lavt. Et kjøleskap fungerer faktisk på lik linje med en varmepumpe, som henter varme fra uteluften og transporterer den til inneluften.

Enkel tilgang til kjøling gir store fordeler når det gjelder korrekt oppbevaring av mat og redusert matsvinn. Kjøleskapet er på mange måter den aller viktigste hvitevaren i norske hjem.