Noen elsker å eksperimentere, improvisere og finne på nye ting på kjøkkenet, men det finnes også områder der nøyaktighet er ekstremt viktig. Mange oppskrifter er faktisk laget med svært eksakte mål, og langtidstilberedning av forskjellige retter skal også skje ved svært nøyaktige temperaturer. Det er mange som har fått opp øynene for såkalt «sous-vide», og da trenger du en vakuumpakker og en sous vide maskin.

Slik fungerer sous-vide

Sous-vide kan egentlig beskrives som langtidstilberedning ved lav temperatur. Selve navnet «sous-vide» betyr «under vakuum» på fransk. Prosessen er i grunn enkel:

  • Det som skal tilberede plasseres i en vakuumpose, som lukkes med en egen vakuumpakker laget spesielt for bruk med sous-vide.
  • Posen plasseres i et vannbad, som varmes opp. Det er svært vanskelig, eller helt umulig, å oppnå den eksakte kontrollerte temperaturen med en vanlig kokeplate. Derfor brukes en egen vannsirkulator. Den varmer vannbadet, og passer på at temperaturen er jevn. Det finnes til og med noen versjoner med WiFi, som lar deg stille inn verdier med en app.
  • Tilberedningen skjer langsomt i vakuumposen, og ingen kraft eller smaker går tapt i kokevann.

Fordeler med sous vide

Det finnes fordeler og ulemper med alle tilberedningsteknikker. Noen mener at det å lukke maten inne i en plastikkpose er en ulempe, fordi du mister noe av kontakten med det du lager. Likevel vil fordelene være dominerende for de aller fleste:

  • Maten blir tilberedt jevnere, og beholder mer av smak, tekstur og saftighet.
  • Lav temperatur kombinert med vakuum betyr at næringsstoffer bevares.
  • Det er trygt å lage mat med sous-vide. Du unngår bruk av varme panner og kasseroller.

Det er enkelt å komme i gang med sous-vide, og denne matlagingsformen kan åpne dører også for deg som kanskje synes det er vanskelig å oppnå gode resultater på kjøkkenet. Utstyret er også enkelt og lett tilgjengelig, du kan komme i gang med sous vide i løpet av kort tid.