Søvnproblemer kan ha mange årsaker, men det er mange enkle grep vi kan gjøre for å optimalisere søvnen vår. En av de viktigste faktorene for søvnkvalitet er lysforhold – ikke bare om natta, men spesielt de siste timene om kvelden og til og med tidlig på dagen. 

Fra kaldt til varmt

Begrepet lystemperatur brukes for å beskrive spekteret fra kaldt (blått/hvitt) lys, til varmt (rødt) lys. Vi måler dette i Kelvin, og jo høyere tall, jo kaldere er lyset. Du har sikkert merket at en lyspære ikke gjør store forskjellen hvis det allerede kommer mye dagslys inn i et rom. Det er fordi dagslys er meget intenst – alt fra 5-6000K på en overskyet dag til langt over 10 000K når det er klarvær. Til sammenligning regnes LED-pærer på over 4000K for å være i den kalde enden av skalaen.

Unngå blått lys om kvelden

Eksponering mot skjermer og andre typer blått/hvitt lys har blitt identifisert som skadelig mot søvnkvaliteten vår. Det kalde lyset tolkes nemlig av hjernen som dagslys, hvilket forstyrrer produksjonen av søvnhormonet melatonin. 

For å forebygge dette bør vi eksponeres mot varmest mulig lys sent på kvelden, for eksempel på soverommet. Det er på denne tiden vi virkelig bør unngå det kalde lyset. På den annen side bør vi også ha så mye kaldt lys som mulig tidlig på dagen, så hold igjen trangen til å bruke solbriller til ettermiddagen. I tillegg bør du dra nytte av apper som filtrerer ut blått lys fra data- og mobilskjermer, eller du kan kjøpe spesial-kveldsbriller med samme funksjon. Du kan også vurdere å bestille en LED spot med såkalt DimTone fra lampedirekte.no, hvilket kan gi deg både kaldt og varmt lys, alt ettersom når du trenger det. 

Søvnoptimalisering er ikke superkomplisert, og man får mye igjen for å følge disse enkle rådene.