Annonse
Lamper og belysning er en viktig del av interiøret, både i private boliger og næringsbygg. Flotte lamper kan utgjøre en stor forskjell i et rom, og en designlampe er kunst i seg selv. Flere av de mest kjente lampemerkene har sin opprinnelse i Danmark, med Louis Poulsen og Gubi lamper som to gode eksempler.
Hvorfor akkurat Danmark?
Det er ikke enkelt å gi et entydig svar på hvorfor akkurat Danmark utmerker seg innen design, interiør og møbler. Det er selvfølgelig ikke bare når det gjelder lamper som dansk design er et begrep, det gjelder også alt fra enkle møbler til store bygg. Når vi ser på de to selskapene Gubi og Louis Poulsen, er det to helt forskjellige historier:
- Gubi, som skrives «GUBI» med store bokstaver i merkenavnet, ble grunnlagt i 1967 av Lisbeth og Gubi Olsen. I dag er sønnen Jacob Gubi Olsen administrerende direktør i selskapet. I løpet av selskapets over 50 år lange historie har designere som Claus Bonderup, Torsten Thorup, Louis Weisdorf og Greta Magnusson Grossman tegnet Gubi lamper og samarbeidet med Gubi.
- Louis Poulsen har en historie som begynte allerede i 1874, men da faktisk som vinimportfirma. Selskapet har altså en historie som strekker seg nesten 150 år bakover i tid, og i løpet av de siste 100 årene har fokus vært på lamper og design. Designere som Verner Panton, Arne Jacobsen, Poul Henningsen og Vilhelm Lauritzen har bidratt med ikoniske lamper i selskapets kolleksjon.
De aller fleste av disse designerne har utdanning fra danske institusjoner, og det er åpenbart noe spesielt som har skjedd i skjæringspunktet mellom arkitektur, design og et kompetansemiljø rundt belysning.
Tidløse design som passer til moderne boliger
Selv om mange av de ikoniske lampene fra Gubi og Louis Poulsen ble tegnet for svært lang tid siden, passer de like godt inn i en moderne norsk bolig i 2022. Det sier mye om hvordan godt design bokstavelig talt kan være tidløst. Greta Magnusson Grossmann tegnet lampeserien Gräshoppa allerede i 1947, og den er like relevant den dag i dag. Det samme gjelder mange av de andre ikoniske lampene i utvalget til Gubi, der mange er fra 1960- og 1970-tallet.
Det er interessant å merke seg at mange av de lettest gjenkjennelige lampene fra Louis Poulsen faktisk også er fra omtrent den samme perioden. En av de mest kjente, PH Artichoke, ble tegnet i 1958. Det samme gjelder lampen PH 5, samtidig som PH3/2-serien ble tegnet allerede i 1925/26.
Flere kjente design er dessuten laget spesifikt for næringsvirksomhet, PH Artichoke ble tegnet til en restaurant i København. Denne tilnærmingen kan også ha bidratt til den danske suksessen innenfor lysdesign, der arkitekter og andre designere hele tiden har samarbeidet rundt profilerte prosjekter. Det er fascinerende å tenke på at et design som opprinnelig var tiltenkt en helt annen bruk, et helt annet sted og i en helt annen tid, kan passe like godt til moderne boliger. Det sier mye om kvalitetene til dansk design når det gjelder lamper og belysning.