Det finnes selvfølgelig noen sorts tepper i nesten alle norsk hjem, selv om det klassiske vegg til vegg-teppet i høy grad er erstattet med parkett, laminat eller andre harde gulv. Likevel er det langt fra sikkert at du bruker tepper og matter optimalt, det finnes utrolig mange anvendelige og praktiske tepper å velge mellom på markedet.

Funksjon, form eller begge deler

Noen tepper har en rendyrket funksjonell oppgave. En dørmatte er et godt eksempel, den har en helt konkret funksjon og oppgave. På den andre siden finnes det tepper som hovedsakelig har en estetisk funksjon, som en kontrast eller komplement til selve gulvet. Imellom disse ytterpunktene finner vi de aller fleste tepper, som har både en funksjonell og estetisk rolle. Ledende teppeforhandlere, som for eksempel Kilands teppe, tilbyr et svært bredt utvalg tepper innen alle kategorier.

Det betyr også at det er fullt mulig å kombinere ønsket funksjon, som for eksempel lyddemping eller et lunt og varmt underlag, med akkurat det designet du ønsker. Det er sjelden nødvendig å måtte velge mellom funksjon og form.

Forskjellige materialer, produksjonsmetoder og prisklasser

Det lages tepper i mange forskjellige materialer, både kunstoffer og naturmaterialer. Dessuten produseres fortsatt mange tepper manuelt, samtidig som det selvfølgelig finnes et bredt utvalg maskinvevde tepper. Disse to egenskapene henger også sammen med prisnivået. Som regel vil et teppe produsert med dyrere naturmaterialer og mer arbeid være det mest kostbare. Likevel finnes det for eksempel enkle håndvevde ulltepper i svært behagelige prisklasser.

Det er også lurt å ta høyde for forventet levetid ved vurdering av forskjellige teppe-alternativer. Et godt teppe vil ha svært lang levetid, og det gjelder særlig hardføre naturmaterialer som ull. Slike tepper kan trenge litt pleie og vedlikehold underveis, men vil på den andre siden forskjønne hjemmet i flere tiår. Derfor finnes det mange gode kjøp i det brede teppesortimentet – alle vil kunne finne noe som passer.